Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (2024)

Ik slik al enige tijd dagelijks een pilletje. Geen hormonen pil, geen pijnstiller en ook geen multivitamine. Maar wel een pilletje met duizenden bacteriën erin. Juist, je kent het misschien al wel;probiotica.

Waarom eigenlijk? En wat is mijn ervaring?

Wist je dat je méér bacteriën in je lichaam hebt dan lichaamscellen? Deze verhouding is zelfs 10 op 1! En de meeste van deze bacteriën bevinden zich in je darmen. Niets om je zorgen om te maken, deze bacteriën zijn ontzettend goed voor je darmen. Wat zeg ik: voor je hele gezondheid!

Deze goede bacteriën zijn gelinkt aan talloze gezondheidsvoordelen(1), zoals afvallen (wanneer je overgewicht hebt), een verbeterde vertering, een hoger immuunsysteem, een egalere huid en een verminderd risico op het krijgen van meerdere ziektes(2).

Producten en supplementen die deze bacteriën bevatten, worden probiotica genoemd en ze helpen onze darmen gezond te houden. Wist je dat je darmen centraal staan voor je algehele gezondheid? Dit is jarenlang flink onderschat!

Het gezond houden van je darmen met onder andere deze goede bacteriën is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Ik zal je vertellen waarom, en nee je hoeft je niet druk te maken als je hier voorheen geen aandacht aan hebt besteed; deze informatie gaat je hoe dan ook enorm helpen!

Ik zal het zo simpel mogelijk houden: Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in een juiste hoeveelheid aanwezig zijn, je darmen positief kunnen ondersteunen(3).

Je kunt ze binnen krijgen door supplementen, maar ook door voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn door bacteriën. Denk aan onder andere yoghurt, kefir, zuurkool, tempeh en kimchi. Verwar probiotica niet met Prebiotica (let op de e), Prebiotica zijn vezels uit voeding die weer als voeding dienen voor de goede bacteriën die zich al in de darmen bevinden(4).

Er zijn talloze verschillende (combinaties) van probiotica bacteriën die goed voor je darmen zijn. De meest voorkomende groepen zijn (en je hebt ze vast wel eens voorbij horen komen in reclame’s):

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium

Verschillende probiotica hebben verschillende effecten op je gezondheid. Daarom is het verstandig om, als je probiotica gaat innemen, je de juiste kiest voor jou. Dit is een vrij nieuw gedeelte in de onderzoekswereld omtrent je lichaam en voeding (en de gezondheid ervan), toen ik Voeding & Diëtetiek studeerde (2008 – 2012) hebben we hier geen uitgebreide informatie over gehad. De onderzoeken die er nu zijn, zijn veelbelovend maar let wel; er valt nog veel te onderzoeken omtrent welke probiotica voor wie nuttig kan zijn. Dus niet alles uit dit artikel zal voor iedereen diezelfde effecten hebben(5).

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (2)

Nou, heel erg boeiend. Mocht je het niet weten, er bevindt zich een hele community in je darmen aan micro-organismen die je darm flora wordt genoemd(6). Hoe deze bacteriën leven in je darmen, is te vergelijken met een orgaan op zichzelf. Daarom zeggen onderzoekers tegenwoordig steeds vaker dat je darmflora het vergeten orgaan is(7). Het is dus absoluut de moeite waard hier aandacht aan te besteden!

Je darmflora maakt vitamines aan, inclusief vitamine K en sommige vitamine B varianten(8). Ook zet het vezels om in korte keten vetzuren die vervolgens je darmflora wand beschermen én een grote rol spelen in je stofwisseling (ja, dit is gelinkt aan gewichtsverlies!)(9)(10).

Ook stimuleren ze je immuunsysteem en beschermen ze je darmen zodat ongewilde ‘substanties en stoffen’ niet ‘gelekt‘ kunnen worden naar de rest van je lichaam waar ze je immuunsysteem kunnen triggeren (bijvoorbeeld bij sommige auto immuunziektes)(11)(12)(13)(14).

Als je darmflora niet voorzien is van de juiste bacteriën, in de juiste hoeveelheid, dan wordt dit gelinkt aan verschillende ziektes(15)(16). Denk aan obesitas, diabetes type 2, metabool syndroom, hart- en vaatziekten, darmkanker, Alzheimer’s, depressie en vele,vele andere ziektes (17)(18)(19)(20).

Maar wees gerust, probiotica (en het eten van voldoende prebiotica vóór de probiotica bacteriën, volg je het nog?) kan hepen om de balans terug te krijgen in je darmen zodat dit ‘vergeten orgaan’ weer optimaal gaat functioneren(21).

Mocht je veel last hebben van je vertering, dan is het verstandig dat je dit stukje tekst goed opneemt. Probiotica is namelijk vooral onderzocht in combinatie met je verteringsstelsel(22). Het sterkste bewijs komt voort uit onderzoeken die keken naar diarree dat het gevolg is van het nemen van antibiotica. Vooral als mensen voor een langere periode antibiotica nemen, dan kunnen ze erg veel last hebben van diarree zelfs tot lang na de infectie.

Dit komt doordat antibiotica veel natuurlijke bacteriën in je darmen kapot maakt waardoor je darmen compleet uit balans gaan en er ruimte komt voor de “slechte bacteriën”. Tientallen onderzoeken laten zien dat het nemen van probiotica kan helpen om de diarree na en tijdens een antibiotica kuur te stoppen(23)(24)(25).

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (3)

PDS, Colitis Ulceorsa, ziekte van Crohn

Probiotica kan ook enorm nuttig zijn als je last hebt van PDS (prikkelbare darm syndroom), het helpt tegen gasvorming, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en nog vele andere symptomen(26)(27)(28). Zelfs ziektes als Colitis Ulcerosa (wat ik heb) en de ziekte van Crohn zijn onderzocht met probiotica en ja, probiotica kan hierbij zelfs helpen!(29)

Zweren en maagkanker

Mocht je ooit hebben gehoord vanHelicobacter pyloriinfecties, dit zijn de belangrijkste veroorzakers van zweren en maagkanker. Jep, ook hier kan probiotica je tegen beschermen (risico verlagend)(30)(31)(32)(33).

Als je op dit moment verteringsproblemen hebt en je kunt er maar niet vanaf komen, dan is het misschien een idee om een probiotica supplement te nemen.

Wist je dat mensen die obees zijn een andere darmflora hebben dan slankere mensen?(34)

Dit alleen al is een interessante ontdekking. Een heel gek onderzoek wat ik toch met je wil delen.. Houd je vast!

Bij een onderzoek met dieren werd de ontlasting van slanke dieren getransplanteerd naar obese dieren en wat bleek? Dat hielp de obese dieren met het afvallen!(35)(36)

En precies om deze reden geloven vele wetenschappers dat onze darmflora een belangrijke rol speelt in hoe zwaar we zijn(37)(38). Natuurlijk is hier nog meer onderzoek voor nodig, maar wat wel al is gebleken dat sommige groepen probiotica enorm kunnen helpen bij het afvallen(39).

Het meest boeiende en veelbelovende onderzoek hierover is in 2013 gepubliceerd, hierin werden 210 mensen onderzocht die obesitas hadden (met voornamelijk buikvet). Uit dit onderzoek kwam dat de mensen die probiotica namen, en dan Lactobacillus gasseri om precies te zijn, 8,5% buikvet kwijt raakten in een periode van 12 weken(40)!Wanneer ze stopten met het nemen van probiotica, kwamen ze weer net zoveel aan in buikvet als voorheen en dat binnen 4 weken.

Holy moly, dat is nog eens een onderzoek!

Er is ook wetenschappelijk onderbouwd dat Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium lactis kan helpen met afvallen en het tegen gaan van obesitas(41).

Over probiotica en afvallen is nog veel meer te vinden en dat wil ik ook graag met jullie delen. Laat het weten in de comments als je hier een geheel artikel over wilt, ik zal dan ook uitzoeken welke merken welke groepen probiotica bevatten zodat je weet welk potje je eventueel moet hebben!

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (4)

Ja, talloze voordelen van het nemen van probiotica. Dat neemt niet weg dat je niet zomaar allemaal pillen kunt gaan slikken. Het is belangrijk om te kijken naar hoe jouw lichaam op dit moment werkt en of je last hebt van je verteringsstelsel.

Er zijn een aantal voordelen die nog absoluut het benoemen waard zijn:

  • Opvlammingen / Ontstekingen: Probiotica vermindert volgens onderzoek opvlammingen en ontstekingen in het lichaam, deze veroorzaken verschillende vervelende ziektes(43).
  • Depressie en angstaanvallen: Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum blijken goed te werken om symptomen van depressie en angst te verminderen bij mensen die klinische depressie hebben(44)(45).
  • Cholesterol: Verschillende probiotica verlagen je totale cholesterol en je ‘slechte’ LDL cholesterol levelsvolgens onderzoek(46)(47).
  • Bloeddruk: Probiotica kan je bloeddruk ook lichtelijk verlagen(48)(49).
  • Immuunsysteem: Verschillende soorten probiotica kunnen je immuunsysteem versterken en ertoe leiden dat de kans op het krijgen van kleine infecties zoals verkoudheid vermindert wordt(50)(51).
  • Gezonde huid: Er is zelfs wat onderzoek dat laat zien dat het zinvol kan zijn om probiotica te nemen tegen acne, rosacea en eczeem(52).

Voor de meeste mensen is het prima om probiotica te nemen. Echter kan het zijn dat je in de eerste paar dagen wat bijwerkingen merkt. Deze hebben voornamelijk te maken met de vertering, bijvoorbeeld wat extra lucht in je darmen en een lichtelijk ongemakkelijk gevoel in je buik(53), dit komt allemaal omdat je moet wennen aan het feit dat er meer bacteriën zijn die aan het werk kunnen in je darmen.

En mocht je al het bovenstaande gelezen hebben: aan het werk zullen ze! Wanneer de eerste paar dagen verstreken zijn, zal je vertering beter dan ooit werken.

Let wel, bij mensen met een aangetast immuunsysteem, kunnen probiotica leiden tot ernstige infecties. Denk aan mensen met HIV, AIDS en meer(54). Als je een medische aandoening hebt, is het áltijd verstandig om eerst met je arts te spreken voordat je een probiotica supplement neemt.

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (5)

Ik heb op mijn 18e de diagnose Colitis Ulcerosa gehad en heb dagelijkse medicijnen gekregen. Vanaf mijn 18e ben ik me enorm gaan verdiepen in voeding en vooral in combinatie met afvallen en mijn darmwerking. Dat was ook mijn eerste jaar van Voeding & Diëtetiek. We zijn inmiddels 10 jaar verder en ik slik geen medicijnen meer voor mijn darmen. Precies, in plaats van dat ik dagelijkse medicijnen zou moeten slikken, slik ik niks.

Er zijn absoluut voedingsmiddelen die ik vermijd (lees hier meer over mijn leven met Colitis Ulcerosa), maar alles op zijn tijd en met mate kan ik aan zonder een opvlamming te krijgen.

Sinds een paar maanden slik ik dagelijks een probiotica supplement en mijn vertering voelt beter dan ooit. Niet alleen ga ik ‘elke dag naar de wc’, maar het komt er ook gemakkelijk uit. Als ik een paar dagen oversla met probiotica word ik weer herinnerd aan hoe moeilijk mijn darmen het me soms maken door een opgeblazen gevoel of onregelmatige ontlasting.

Geen dingen die vergelijkbaar zijn of in de buurt komen van klachten van een opvlamming bij Colitis, maar gewoon de onaangename pijntjes en gevoelens rondom mijn buik, die ik helaas heb. Ik merk en voel dat zo’n klein supplement als probiotica mijn algehele gezondheid ondersteunt en dat wil ik eigenlijk verder onderzoeken met de verschillende varianten. Voor jullie, voor mij. Dus laat gerust weten wat je hier nog meer over wilt weten aangezien ik er sowieso in ga duiken (ik ben er al in gedoken.. haha).

UPDATE 30/07/18

Ik kreeg veel vragen over welke variant ik gebruik en ik zie inderdaad dat ik daar niets over heb gezegd! Op dit moment gebruik ik deze variant van Holland & Barrett (op dit moment 50% korting!), dit ga ik nog uitbreiden en daarover later meer! Hier kun je hem vinden en bestellen.

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (6)

Update 10/05/22

Ik gebruik inmiddels een combinatie van de bovengenoemde variant van Holland & Barrett maar ook die van Orange Fit, deze heeft namelijk de meeste stammen die ik ooit heb gezien in 1 supplement!:

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (7)

Ik heb een nieuw artikel geschreven met probiotica dat gelinkt is aanafvallen! Dit was een veel gevraagd artikel, hierin heb ik de probiotica potjes gevonden die de juiste stammen bevatten die het afvallen ondersteunen. Lees hier het hele artikel of check direct deze potjes:

Foto’s:NewYou.com,yardathletics.ca,Best Health Magazine,Silver Fern™ Brand

Misschien vind je dit ook interessant!

Is Yoghurt gezond?Verzadigd Vet, Cholesterol, Hart- en Vaatziekten? HOE ZIT DAT NOU?Is melk gezond?Is Havermout gezond?Hoeveel eieren mag je per dag eten?

Alles wat je moet weten over Probiotica en mijn ervaring (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6020

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.