Probiotica bij PDS - 6 soorten vergeleken (2024)

Probiotica bij PDS - 6 soorten vergeleken (1)

Probiotica zou goed zijn voor de darmen en zou helpen bij darmklachten. Maar wat is probiotica nou precies? Is probiotica wel zo effectief wanneer je last hebt van darmklachten of prikkelbare darm syndroom (PDS)? In deze blog lees je meer over probiotica en worden zes bekende merken vergeleken. Heb je PDS of regelmatig last van je darmen en ben je aan het overwegen om probiotica te gebruiken? Lees dan deze blog, zodat je kunt zien waar je op kunt letten bij het uitzoeken van de juiste probiotica voor jou!

Wat is probiotica en waar kun je op letten?

Probiotica is een voedingssupplement dat bacteriën bevat. Deze bacteriën zouden goed zijn voor je darmgezondheid en zouden je immuunsysteem verhogen. Probiotica wordt veelal gebruikt bij darmklachten en komt voor in (yoghurt)drankjes of in capsules. Echter moet een drankje of capsule wel een groot aantal bacteriën bevatten om daadwerkelijk effect te hebben. Dit omdat de bacteriën de zure inhoud van de maag moeten overleven zodat ze levend de darmen bereiken. Dan kunnen ook de soort bacteriën het verschil maken.

De aanwezigheid van verschillende soorten stammen van bacteriën lijkt beter te zijn dan probiotica met maar één stamsoort. Hoewel wordt beweert dat probiotica helpt bij klachten, is er onvoldoende bewijs dat probiotica daadwerkelijk helpt. Dit heeft te maken door verschillen in onderzoeksopzet, waardoor niet duidelijk is welk bacteriestam invloed heeft op klachten. Voor de ene persoon kan probiotica wel effect hebben, terwijl een ander er geen baat bij heeft. Bekijk hieronder de zes soorten die we vergeleken hebben.

Probiotica bij PDS (prikkelbare darm syndroom), 6 soorten vergeleken

In de onderstaande tabel kun je zes verschillende soorten probiotica vinden, die vaak worden geadviseerd bij PDS en darmklachten. Ze worden vergeleken per CFU (aantal bacteriekiemen), het aantal verschillende soorten bacteriestammen en de prijs. Op basis daarvan kun je gemakkelijker een keuze maken. Verderop in dit artikel geef kun je een toelichting lezen over deze zes soorten probiotica.

Naam:CFU/KVE*:Aantal soorten stammen:Prijs:
Kijimea10 miljard per capsule1 soort€17,25 (14 capsules)
Yakult Original20 miljard per flesje1 soort€3,35 (8 flesjes)
Bio-kult Original2 miljard per capsule14 soorten€18,95 (60 capsules)
Orthica Original1 miljard per capsule9 soorten€14,90 (30 capsules)

€27,05 (60 capsules)

€48,00 (120 capsules)

Orangefit Probiotica5 miljard per capsule13 soorten€19,90 (60 capsules)
Winbiotic Pro CR4 miljard per sachet9 soorten€39,95 (28 sachets)

*Kolonievormende eenheden

Kijimea

Kijimea is momenteel misschien wel één van de meest populaire probiotica op de markt. Het middeltje staat bekend om de geneeskrachtige werking van een unieke bacteriestam en is speciaal ontwikkeld voor mensen met een prikkelbare darmsyndroom. De producent zegt dat deze bifidobacteriën als een pleister werkt die zich hechten aan het ontstoken deel van de darm. Irritaties zouden verdwijnen en terugkerende darmklachten zouden effectief worden verlicht. Opvallend is dat in deze capsules het maar om één soort bacteriestam gaat. Daarnaast is het aantal kolonievormende bacterie eenheden relatief laag. Kijimea is ook één van de duurste varianten in dit rijtje. Een pluspunt is dat er geen smaak- en zoetstoffen aan de capsules zijn toegevoegd. Daarnaast zijn deze capsules vrij van gluten en lactose en geschikt voor veganisten.

Yakult Original

Yakult is in tegenstelling tot andere probiotica te vinden in de supermarkt en is hierdoor makkelijk verkrijgbaar. Een ander voordeel is dat Yakult zeer voordelig geprijsd is als je het met andere probiotica suppletie vergelijkt. Echter is dit drankje niet altijd even geschikt voor mensen met prikkelbare darmsyndroom en gevoelige darmen. Het bevat namelijk relatief veel suikers of zoetstoffen en daarnaast lactose (melksuiker). Dit kan juist klachten veroorzaken bij mensen met PDS. In de literatuur zijn aanwijzingen gevonden dat de bacteriestam die in Yakult zitten, diarree zou kunnen voorkomen en behandelen. Hierbij moet wel gezegd worden dat Yakult deze onderzoeken heeft gesponsord.

Bio-Kult Original

Hoewel het aantal kolonievormende eenheden erg laag is bij Bio-Kult, bevat deze probiotica wel 14 verschillende soorten stammen. Echter is de vraag hoe divers deze bacteriën werkelijk zijn. In de capsule zijn namelijk bacteriestammen van dezelfde familie te vinden. Bij deze probiotica zijn geen zoetstoffen of andere additieven toegevoegd. De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en zijn glutenvrij.

Orthica Original

Orthica telt het laagste aantal kolonievormende eenheden aan bacteriën. Hoeveel bacterie eenheden minimaal nodig is is niet bekend. Een capsule bevat 9 verschillende soorten bacteriestammen. Orthica original is geschikt bij een gluten- en lactosevrij dieet en bevatten geen conserveermiddelen en kleur- geur- en smaakstoffen. Wel wordt er maltodextrine aan de capsules toegevoegd en dit kan mogelijk klachten geven wanneer je PDS hebt. Daarnaast is deze probiotica niet geschikt voor veganisten, want de capsule is gemaakt van gelatine.

Orangefit Probiotica

Orangefit is een veganistisch merk en is vooral bekend van de plantaardige eiwitshakes en poeders, maar verkoopt daarnaast ook suppletie waaronder probiotica. In een capsule zitten verschillende bacteriestammen, maar is relatief laag in het aantal kolonievormende stammen. Daarnaast wordt er aan de capsule inuline toegevoegd. Dit hoort tot één van de FODMAPs en kan bij sommige mensen met PDS klachten geven.

Winbiotic Pro CR

Winbiotic heeft diverse probiotica voor verschillende doeleinden. Helaas staat er op de website niet bij welke probiotica waar goed voor is i.v.m. de wetgeving. Winbiotic Pro CR is bedoelt om bij constipatie te gebruiken. Een andere naam voor constipatie is verstopping of obstipatie. Dit middeltje bevat echter fructo-oligosachariden en inuline. Wanneer je bezig bent met het FODMAP dieet of niet goed tegen fructanen kunt, dan is het verstandig om deze probiotica te laten staan. Daarnaast zitten er ook maltodextrines in. Hierbij geldt ook dat dit klachten kan veroorzaken bij sommige mensen met gevoelige darmen.

Natuurlijke probiotica bij PDS

Tenslotte bestaan er ook natuurlijke probiotica die je gewoon in de (biologische) supermarkt kunt kopen. Het gaat hierbij om gefermenteerde producten. Voorbeelden hiervan zijn: yoghurt, kefir, kimchi, kombucha, misosoep en zuurkool (zonder toevoegingen). Het is ook super leuk om je eigen voedsel te fermenteren. In het kookboek Verrot lekker vind je leuke recepten om voeding te fermenteren. Let hierbij op dat gefermenteerde voeding bij sommige mensen juist meer klachten opleveren dan verminderen.

Wanneer is probiotica bij PDS (prikkelbare darm syndroom) zinvol?

In de literatuur blijft het onduidelijk of probiotica effectief is bij PDS en het ziet er naar uit dat de werking per persoon verschilt. Probiotica lijkt het meest zinvol te zijn bij langdurige of chronische diarree en bij het gebruik van antibiotica. Je moet een probioticasoort minimaal zes weken testen om te zien of je er baat bij hebt. Heb je er geen baat bij, dan kun je een soort met een andere samenstelling proberen. Mijn advies is om probiotica te gebruiken als een hulpmiddel in plaats van een wondermiddel. Probiotica heeft namelijk alleen nut als je een goede en gezonde leefstijl hebt. Lees mijn blog PDS | Wat kun je er aan doen? – 10 tips over wat je zelf kan doen om darmklachten te verminderen.

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

  • PDS | Wat kun je er aan doen? – 10 tips
  • Behandeling van PDS | Prikkelbare darm syndroom
  • Darmklachten en verstopping? – Hoe ik ervan af kwam!
  • “Als ik maar geen buikpijn krijg”
  • 10 tips bij acute diarree en darmkrampen
Probiotica bij PDS - 6 soorten vergeleken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6022

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.